Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Ingredience:
200g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 vejce, 300 ml mléka, lžíci rozpuštěného másla, 150g borůvek nebo jiného drobného dostupného ovoce, několik lžic slunečnicového oleje na smažení.
Na omáčku: 6 lžic světlého medu, 3 lžíce rumu (pro děti vynechejte), 2 lžíce citronové šťávy 
  Postup:
1. V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte mléko prošlehané s vejcem. Vidličkou nebo metličkou prošlehejte husté těsto a zašlehejte do něj rozpuštěné máslo. Opatrně vmíchejte polovinu borůvek. 2. Na pánvi rozehřejte na vyšší teplotu půl lžíce oleje. Naběračkou nebo lžící vlijte trochu těsta a krouživým pohybem vytvořte placku o průměru zhruba osm centimetrů. Smažte asi tři minuty, dokud nezačnou vyskakovat typické hnědé puchýřky; pak lívanec obraťte a smažte další dvě až tři minuty. Klaďte je na teplé místo na kuchyňský papír – odsaje přebytečný tuk. 3. Pomocí vidličky prošlehejte suroviny na omáčku; vlijte ji do džbánku. 4. Lívance podávejte se zbylými borůvkami, přelité medovou omáčkou.

Pohlazení duše


Sklenici naplníme vyloupanými ořechy (vlašskými nebo lískovými) a zalijeme tekutým nebo  mírně ohřátým pastovaným medem. Nejlepší je nechat ořechy pár dní nasáknout medem. Výborná pochoutka pro zimní večery.
 

Grilovaný kozí sýr s bagetou a rajčaty

Ingredience:
200g kozího sýra, 1 celozrnná bageta, 1 lžíce ořechového za studena lisovaného oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce jader z vlašských ořechů, 1 svazku bazalky, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, olivový olej, 1 lžička vinného octa, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a soli. 
  Postup:
Do mixéru vložíme 1 rajčat, 1 bazalky, česnek, ořechy, přidáme olej, ocet, sůl a pepř a vše rozmixujeme. Bagetu podélně rozkrojíme a potřeme jí vzniklou směsí. Navrch dáme plátky rajčat, plátky kozího sýra a pokapeme medem. Dáme na 5 minut zapéct do trouby.
 
Medovník

Příprava 30-40 minut plus 7-10 min pečení na každý plát plus odležení, nemrazit
1 hera, 3 vejce, 3 lžíce medu, 300 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky 00 extra, 1 lžička jedlé sody
  Na krém:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (zavřenou plechovku vložit do hrnce s vodou, ten postavit na sporák a dvě hodiny vařit na mírném plameni, mléko zkaramelizuje.) 
300 g másla
  Těsto:
Nad vroucí lázeň postavte misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Do misky dejte heru a nechte rozpustit. Pak do ní rozklepněte vejce a přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs míchejte vařečkou asi deset minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Rozdělte ho na šest dílů a zapněte troubu na 170 stupňů. 
  Upečte pláty:
Na plech natáhněte hnědý! pečící papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (my necháváme obdélník a pak krájíme na trojúhelníčky). Do předkresleného kruhu rozetřete gumovou stěrkou těsto v co nejtenčí vrstvě, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat (po upečení se okraje odříznou a použijí na posypku). Placky pečte dozlatova, sedm až deset minut, a totéž proveďte se zbývajícím těstem. 
  Posypka a krém:
Odřezky dejte do misky a prsty je rozemněte na jemné drobečky. Kondenzované mléko a změklé máslo spolu vyšlehejte do hladka; nejlépe a nejrychleji to jde elektrickými metlami na nejnižší stupeň. Počkejte, až všechny upečené pláty úplně vychladnou, a pak můžete sestavovat dort. 
Dokončit: 
Delším nožem rozetřete krém na první plát. Přiklopte ho další plackou a také tu namažte. Takto pokračujte dál. Na závěr potřete celý dort – i po obvodu – krémem a poprašte posypkou a pomletými vlašskými ořechy. Medovník nechte alespoň dvě hodiny odležet, nejlépe však celé dva dny, čím déle, tím lépe. Těsto změkne a dort bude krásně vláčný. Nám nejvíce chutná po týdnu.